Пн-пт: 8-20; Сб-Нд: 9-18
 

Чим не можна годувати собак?

Те, що ми вважаємо делікатесами, може виявитися токсичними продуктами для собак. Проте це не завадить улюбленцю спробувати випросити у вас шматочок тістечка чи стейку.

Якщо ви не впевнені, чи безпечна їжа для собаки, краще не пригощати його, як би сумно пес не дивився. Звичні для людей продукти здатні викликати в улюбленця отруєння, розлад шлунку чи інші тяжкі хвороби. Оптимально, якщо собака не їстиме жодних продуктів з вашого столу, а буде отримувати спеціальний корм і ласощі. Але і тоді господарям варто пам’ятати, що не можна давати собакам. Адже улюбленець може підібрати щось під час прогулянки чи випросити їжу у гостей.

Основні заборонені продукти для собак

Деякі продукти настільки шкідливі, що достатньо крихітної порції, аби пес занедужав. Причому те, що для собаки — отрута, для людини може бути корисною і здоровою їжею.

Висновки

Запам’ятати заборонені продукти для собак не так складно, як здається на перший погляд. Дотримуйтесь простого принципу: якщо їжа не вважається здоровою і корисною для людей, улюбленцям її давати точно не варто. Тому усе смажене, копчене, гостре і жирне потрапляє до чорного списку. Як і солодощі, напівфабрикати, випічка та інші ласощі, що їх так часто забороняють нам лікарі.

Перелік менш очевидних продуктів, що не можна давати собакам, буде зручно роздрукувати і закріпити на видному місці, щоб був перед очима. Найпростіший і найбезпечніший спосіб уникнути помилок і забезпечити хвостику здорове харчування — підібрати спеціальні натуральні ласощі для собак та якісний збалансований корм, що відповідає віку та індивідуальним потребам улюбленця.
Чим не можна годувати собак - Practik Блог
Зміст:
  1. Вступ.
  2. Основні заборонені продукти для собак
2.1 Цибуля і часник
2.2 Жирне м’ясо і ковбаса
2.3 Картопля, помідори та інші фрукти-овочі
2.4 Кістки і сира річкова риба
2.5 Кофеїн, шоколад, алкоголь, цукор і солодощі
2.6 Молоко, вершки, сметана
2.7 Горіхи, прянощі та спеції
2.8 Гриби, оцет й інші шкідливі продукти
3. Додаткова корисна інформація
3.1 Що не можна давати собакам: вибір м’яса і м’ясних продуктів
3.2 Якими овочами і фруктами можна доповнити раціон
4. Висновки
заборонені продукти для собак - practik.ua
заборонені продукти для собак, фото 2 - practik.ua

Цибуля і часник

Без цих овочів складно уявити жодну кухню світу, але коли йдеться про харчування собак, значення має лише одна їх особливість: високий вміст речовин, здатних порушувати процеси кровотворення у тварин. Саме тому собакам не можна цибулю — вона особливо небезпечна. Хоча у часнику менше шкідливих компонентів, його також варто повністю виключити з раціону. Адже складно вирахувати, яка кількість часнику буде відносно безпечною для вашого улюбленця.

Жирне м’ясо і ковбаса

Не все м’ясо однаково корисне для собак. Наприклад, жирні сорти, шинка, ковбаса, куряча та індича шкіра категорично протипоказані улюбленцям. Через високу жирність вони можуть викликати захворювання печінки і підшлункової залози.

Із сирим м’ясом також треба бути обережними. Якщо парове чи варене м’ясо підходить для годування чи у якості ласощів, сире може виявитися небезпечним. Адже у м’ясі свині чи птиці, яке не пройшло термічну обробку, можуть міститися віруси і бактерії.

Картопля, помідори та інші фрукти-овочі

У собак немає ферментів, які розщеплюють крохмаль, тому не варто давати їм картоплю. Крім того, у сирій картоплі міститься алкалоїд соланін, яким пес може отруїтися. Соланін є і в помідорах, тому їх також варто виключити з раціону чи, принаймні, давати лише вареними.

Виноград викликає у собак спазми шлунку і важкі розлади травлення. Родзинки також є отрутою: 3 г родзинок на 1 кг ваги тіла звіряти достатньо, щоб отруєння стало летальним. Не дозволяйте улюбленцю гризти кісточки слив, вишень, черешень і абрикосів. По-перше, у кісточках міститься синильна кислота, по-друге, якщо пес їх проковтне, кісточки можуть пошкодити його внутрішні органи.

Сира кукурудза здатна спричинити у собак запор. Хоча варена кукурудза безпечніша, не можна давати улюбленцю гризти качани. Пам’ятайте, що цей злак здатний різко підвищувати рівень цукру у крові, тому він сприяє швидкому набору ваги і розвитку цукрового діабету у тварини.

Чи можна собакам мандарини? У невеликій кількості мандарини не зашкодять повністю здоровому молодому песику, тому не варто хвилюватися, якщо собака з’їв кілька скибок. Проте краще не давати йому мандарини регулярно. Загалом, високий вміст кислот у цитрусових робить їх шкідливими для хвостиків. Тож навіть жартома не треба пропонувати улюбленцю лимони, апельсини, грейпфрути.

Солодкий перець і авокадо дуже корисні для людей, а от у собак здатні спричинити нудоту і розлади шлунку. Краще залишити їх для власних сніданків. Броколі також прикрасять ваше меню, але не раціон улюбленця. Вони містять ізотіоціанати — у великих кількостях ці речовини шкідливі для хвостиків. І оскільки безпечну порцію броколі розрахувати складно, ми пропонуємо не ризикувати.

Кістки і сира річкова риба

Попри поширений стереотип, собакам не можна кістки, особливо кістки курки, індички, качки, кролика, свині. Вони розколюються і пошкоджують внутрішні органи, що може призвести до кровотечі, травм, запорів.

Здоровому молодому песику можна дати хіба що сирі, але добре проморожені яловичі кістки (за винятком ребер). Проте треба слідкувати, коли собака обгризе всі м’які тканини, і вчасно забрати кістку. Інакше улюбленець може травмувати зуби і щелепи. Але краще придбати у зоомагазині спеціальну кістку чи інший смаколик для жування, наприклад, бичачий корінь, яловичі трахею, жилу чи вуха.

Рибу можна давати не частіше 1-2 раз на тиждень. Її треба попередньо очистити від плавників, нутрощів, великих кісток. Річкова риба не підходить, так само як і жирні океанічні сорти. Потрібна лише нежирна морська риба, наприклад, хек, мойва, минтай.

Кофеїн, шоколад, алкоголь, цукор і солодощі

Безпечної дози алкоголю не існує навіть для людей: в організмі етанол розщеплюється на мутагенну і канцерогенну речовину ацетальдегід. Вага собак набагато менша за вагу людини, тому і летальна доза етанолу для них набагато менша. Улюбленець легко може отруїтися, тому ні в якому разі не можна давати йому пробувати алкогольні напої.

Собаки не перетравлюють кофеїн, отже, кава і чай для них під забороною. Чорний шоколад також містить небезпечні для тварин речовини, але варто виключити з раціону будь-які солодощі — це суворо заборонені продукти для собак.

Песики не мають ферментів для розщеплення великих кількостей глюкози. У цьому просто не виникала потреба у ході еволюції. Адже найбільш солодке, що могли знайти собаки до зустрічі з людиною — фрукти і ягоди. Тому навіть крихітні порції солодощів здатні зіпсувати зуби улюбленця і викликати у нього цукровий діабет.

Молоко, вершки, сметана

Цуценята добре перетравлюють лактозу, але з віком здатність організма розщеплювати її знижується. Тому молоко, вершки, сметана, сир та інші молочні продукти слід давати собаці у невеликій кількості, щоб не викликати розлад шлунку. Собакам можна творог і кефір, але важливо обирати нежирні продукти і попередньо проконсультуватися з ветеринаром. Як і люди, хвостики можуть страждати від алергії чи непереносимості лактози. Тому звертайте увагу, як пес почувається після частування.

Нагадаємо, що морозиво, як й інші солодощі, — токсичний продукт для собак. У ньому надто багато цукру та жирів.

Горіхи, прянощі та спеції

Це все заборонені продукти для собак, оскільки горіхи і прянощі токсичні для тварин. Виняток становлять каштани і бразильський горіх, оскільки вони не отруйні самі по собі. Проте містять дуже багато жирів, тому навіть з ними треба бути дуже обережними.

Мускатний горіх, як і всі спеції, шкідливий для собаки. Навіть у невеликій кількості він може спровокувати блювоту і галюцинації. Кориця подразнює ротову порожнину, тому не варто давати хвостику нічого, приправленого корицею.

Гриби, оцет й інші шкідливі продукти

На питання, чи можна собакам гриби, ми би відповіли так: грибів краще уникати. Більшість сирих грибів однаково небезпечні як для тварин, так і для людей. Проте навіть відварені, вони створюють надто високе навантаження на печінку.

Оцет, яким ми приправлюємо деякі страви, для хвостиків небезпечний. По суті, це розчин оцтової кислоти. Навіть людина легко може отруїтися, якщо вип’є оцет, що вже говорити про собаку?

До переліку заборонених продуктів для собак входять також макарони, дріжджі, сире тісто, випічка. Вони спричиняють розлади шлунку, ожиріння, порушення травлення і цукровий діабет. Уникайте також готових фаршів з крамниць, тому що вони надто жирні. Не підходять також копчені, смажені, гострі страви, соуси, фастфуд і снеки.

Додаткова корисна інформація

Збалансоване харчування — головна передумова здоров’я улюбленця. Тому так важливо уважно обирати продукти і не дозволяти собаці їсти зіпсовану їжу, протерміновані корми, підгнилі фрукти і овочі.

Що не можна давати собакам: вибір м’яса і м’ясних продуктів

М’ясо — важлива частина збалансованого раціону. Воно не має містити кісток, шкіри, доданої солі та спецій. М’ясо дають собаці вареним. Як ми вже згадували вище, жирні сорти не підходять, проте у власників все одно залишається чималий вибір: філе курки чи індички, яловичина чи баранина, філе кролика (без кісток!) чи риба.

Також собакам можна вживати якісні яловичі субпродукти: серце, печінку, нирки, мозок, язик, діафрагму, вим’я. Але годувати улюбленця одними лише субпродуктами шкідливо.

Якими овочами і фруктами можна доповнити раціон

Собак можна потроху пригощати яблуками, грушами, шматочками дині. З фруктів треба попередньо видалити кісточки. Не зашкодять і деякі ягоди: в помірній кількості буде корисною журавлина, чорниця, малина і полуниця.

Гарним частуванням стане морква — вона корисна для зубів, до того ж низькокалорійна. Огірки також можуть доповнити і урізноманітнити раціон улюбленця. Буряк корисний для травлення, проте звертайте увагу, чи не викликає він у вашого улюбленця діарею. Собакам можна вживати зелень, окрім щавлю і ревеню. У невеликих дозах підійдуть шпинат і селера.

Що стосується того, які крупи можна давати собакам, то це рис і гречка. Більшість крупи з пшениці, включно з пшоном, манкою і перловкою, варто виключити з раціону, оскільки вони важко засвоюються.

Поради ветдієтолога Аліни Капустян

Що не можна давати собакам: поради ветдієтолога Аліни Капустян - practik.ua
Що не можна давати собакам: поради ветдієтолога Аліни Капустян, фото 2 - practik.ua
Що не можна давати собакам: поради ветдієтолога Аліни Капустян, фото 3 - practik.ua
Що не можна давати собакам: поради ветдієтолога Аліни Капустян, фото 4 - practik.ua
Що не можна давати собакам: поради ветдієтолога Аліни Капустян, фото 5 - practik.ua
Що не можна давати собакам: поради ветдієтолога Аліни Капустян, фото 6 - practik.ua
Що не можна давати собакам: поради ветдієтолога Аліни Капустян, фото 7 - practik.ua