Пн-пт: 8-20; Сб-Нд: 9-18
 

Як правильно годувати собаку

Збалансоване харчування — запорука здоров’я і довголіття улюбленця. Тому важливо знати, як правильно годувати собаку. Значення має не лише частота прийомів їжі, а й якість продуктів, вибір ласощів і посуду.

Режим і частота годування собак

Якщо ви купуєте готові корми, на упаковці має бути зазначено, скільки їжі давати собаці. Дотримуйтеся рекомендацій від виробника корму, бо вони складені з урахуванням енергетичної цінності саме цього виду корму.

Важливо чітко зважувати порцію на кулінарних вагах, щоб запобігти переїданню або, навпаки, дефіциту калорій.

Загальні рекомендації, як правильно годувати собаку:
  • Дорослі улюбленці їдять двічі на добу, після прогулянки.
  • Малюків треба годувати 3-6 раз на день. Загалом, як часто годувати цуценя, залежить від його віку.
  • Якщо песик гладшає або навпаки втрачає вагу, його раціон треба переглянути разом із ветеринаром.
  • Їжа не має бути у постійному доступі хвостика. Прибирайте миску, щойно собака від неї відійшов, навіть якщо частина їжі залишилася нез'їденою. А от свіжа вода має бути завжди напоготові.
  • Дотримуйтесь графіка годування собаки і уникайте порушень заведеного порядку.

Норми годування собаки: склад раціону

Так само як людина, пес має отримувати необхідну кількість білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мінералів, які складають щоденний раціон улюбленця.

Джерела білків — це м’ясо, м’ясні та молочні продукти, яйця та риба. Якщо пес не має алергій та інших протипоказань, йому можна в обмежених кількостях давати твердий і кисломолочний сир. Риба підходить лише відварна, і не частіше разу на тиждень. Сирий яєчний білок для псів шкідливий Відварених яєць також варто уникати.

Саме білки є основою здорового раціону улюбленця. Найкраще собаки засвоюють тваринні продукти: яловичину, баранину, індичку, куряче філе (але не курячі кістки!). Білки рослинного походження — на кшталт сої — можуть бути у меню, але не замінять м’яса.

Якщо ж ви все ж вирішили годувати собаку звичайними продуктами, важливо дізнатися, скільки собака може їсти. Це дозволить уникнути перегодовування.

Денна норма м’яса для собаки складає 20-40% раціону або 1-2% його ваги. Так, якщо пес важить до 2 кг, йому достатньо 200 г на добу. А от норма м’яса для собаки вагою 68 кг може сягати 3 кг.

Вуглеводи пес може отримати з круп, висівок, овочів. Для годування підходить рисова, гречана і пшенична (треба переконатися, що у собаки немає індивідуальної реакції) каші. Манка здатна викликати розлад шлунку, тому з нею треба бути обережними. Перловка також може нашкодити здоров’ю улюбленця.

До каші корисно додавати відварені буряк і гарбуз, нашинковану зелень, салат. Крупи — основне джерело рослинних жирів. Як виняток можна урізноманітнити меню невеликою кількістю сметани, молока, вершкового масла чи рослинної олії.

Види харчування: готове, натуральне, змішане

Власники собак зазвичай обирають один з трьох підходів: годування натуральною їжею, комерційними сухими і вологими раціонами або ж поєднання всіх видів продуктів.
Натуральний раціон
Прибічники натурального харчування самостійно опікуються тим, щоб дієта улюбленця була збалансованою, здоровою і повноцінною. Вони використовують такі продукти, як м’ясо, риба, субпродукти, зварені на бульйонах каші, овочі, зелень і несолодкі фрукти.

Раціон собаки не може складатися винятково з харчів тваринного походження — надлишок такої їжі шкодить ниркам. Тому важливо підтримувати баланс різних продуктів у тижневому меню, а також дбати про підгодівлю вітамінами і мінеральними комплексами, адже в натуральному раціоні недостатньо необхідних собакам корисних речовин. Продукція лінійки Practik SuperFood, до якої входять такі товари, як лососева олія, печінковий соус та протеїнове борошно (криль, індичка, лосось, кролик), допомагає збалансувати натуральне харчування улюбленців, забезпечуючи їх необхідними корисними речовинами та підтримуючи здоров'я вашого собаки.
Зміст:
  1. Вступ.
  2. Режим і частота годування собак
  3. Норми годування собаки: склад раціону
  4. Види харчування: готове, натуральне, змішане
4.1 Натуральний раціон
4.2 Готові сухі та вологі раціони: скільки корму давати собаці?
4.3 Змішаний раціон
5. Як правильно годувати собаку у різні періоди життя
6. Місце для годування і створення комфортної обстановки
7. Поради щодо правильного вибору корму
8. Особливості годування різних порід
9. Висновки
Приклад натурального раціону собаки
Готові сухі та вологі раціони: скільки корму давати собаці?
Вибір сухого корму для собак позбавляє власників клопотів з самостійного приготування їжі. Якщо ви купуєте якісні корми класу «преміум», «суперпреміум» або «холістик», можна не хвилюватися про брак вітамінів та нутрієнтів. Склад їжі вже збалансований фахівцями.

Готові корми виступають основою раціону і можуть бути головним продуктом харчування для улюбленця. Тоді як годувати здорового дорослого собаку лише вологим кормом (паштетом, консервами) небажано, оскільки в ньому більше калорій і він не дає необхідного навантаження на зуби. Але можна поєднувати ці два види готових продуктів. Головне, слідкувати за калорійністю і не змішувати їх в одному посуді, тому що при змішуванні два види готових кормів швидко втрачають свіжість і смакові властивості.
Змішаний раціон
Ветеринари рекомендують вибрати щось одне: або натуральні страви, або готові корми. Попри це чимало господарів міксують різні види їжі. Наприклад, додають до каші консерви. Правильно збалансувати раціон у такому випадку практично неможливо. Крім того, їжа складно засвоюється, адже для перетравлення натуральних продуктів і готових кормів потрібні різні ферменти.

Якщо ж ви з якихось причин не можете відмовитися від змішаного підходу, дотримуйтесь системи. Наприклад, давайте сухий корм вранці, а натуральну їжу ввечері (або навпаки). Але не поєднуйте два види харчів у одній тарілці. Відносно безпечним змішане меню може бути лише для молодих здорових собак середніх і великих порід. Проте воно категорично протипоказане літнім тваринам, цуценятам, малим породам, а також тим, хто має проблеми зі здоров'ям.

Як правильно годувати собаку у різні періоди життя

Здорового дорослого собаку годують двічі на день: зранку і ввечері після прогулянки. Якщо ви використовуєте якісні готові продукти, скільки грам сухого корму давати собаці — буде написано на упаковці. Проте ви також маєте скоригувати інструкцію виробника з огляду на породу улюбленця, його рівень активності та умови навколишнього середовища.

Новонароджений малюк харчується молоком матері. Прикорм можна вводити з місячного віку. Чим годувати цуценя? Розмоченими у воді гранулами сухого корму або спеціальним вологим кормом. Повністю на готові продукти малюка можна перевести лише у три місяці.

Скільки разів годувати цуценя, залежить від його віку. Ми навели орієнтовний розклад харчування, а також дані про те, скільки грам корму давати цуценяті, у таблиці «Графік годування собаки залежно від віку».

Місце для годування і створення комфортної обстановки

Здорове харчування — це не тільки збалансоване меню і якісні продукти. Це також зручно облаштоване місце для їжі. Мінімальний набір посуди: миска для їжі та миска для води. Воду потрібно регулярно змінювати, краще за все — кожного разу після того, як собака п'є. Вода має бути свіжою і завжди у доступі улюбленця.

Для собак великих порід краще придбати стійку під миски, щоб улюбленцю не доводилося надто сильно нахилятися. Крім того, з такою стійкою набагато легше підтримувати чистоту, що також важливо. Не забувайте мити миску улюбленця після кожного прийому їжі.

Поради щодо правильного вибору корму

  • Враховуйте вік улюбленця. Цуценятам потрібна їжа з високим вмістом білків, вітамінів і мінералів, які сприяють росту. Тоді як літнім собакам — низькокалорійні продукти з поживними речовинами, що легко засвоюються.
  • Звертайте увагу на перші 5-10 інгредієнтів в описі готового корму — саме вони складають його основну частину. Уникайте ароматизаторів, консервантів і барвників, а також цукру і солі.
  • Шукайте їжу з високоякісними джерелами білка у складі, а також переконайтесь, що вона містить всі необхідні мінерали і вітаміни.
  • Віддавайте перевагу кормам класу «холістик», вони не містять штучних барвників, ароматизаторів, консервантів. Без глютену, кукурудзи, сої, пшениці. Ветеринар допоможе підібрати оптимальний раціон.
  • Якщо улюбленець схильний до харчової алергії, важливо визначити, які саме інгредієнти викликають у нього алергічну реакцію. Тоді ви зможете підібрати корм, який не містить алергенів. Зверніть увагу на монобілкові корми, які чудово підходять собакам з підвищеною чутливістю травної системи.
  • Звертайте увагу на відгуки інших власників. Не бійтеся пробувати різні корми, щоб знайти той, який найкраще підходить улюбленцю.

Особливості годування деяких порід

Для собак малих порід добову норму їжі можна розбивати не на два, а на три годування. Тоді найбільшою має бути денна, а не вечірня порція. Також їм може бути складно розривати великі шматки м’яса, тому, якщо ви використовуєте натуральні продукти, слід їх подрібнити. Крім того, мініатюрні собаки відрізняються підвищеною потребою в білках.

Великі породи вимагають особливої уваги до здоров’я суглобів і хрящів через значне на них навантаження. Тому корми для них зазвичай містять хондроїтин і глюкозамін. Додатковим джерелом цих речовин може бути протеїнове борошно з крилем, яке чудово підійде навіть улюбленцям, схильним до харчових алергій.

Мисливські собаки в період активних навантажень потребують збільшення добової норми калорій у півтора рази. Це також стосується собак, які живуть на дворі, — у холодні місяця їх потреба в поживних речовинах зростає.

Технології, які допомагають слідкувати за графіком харчування

Не всі господарі мають змогу вчасно годувати своїх улюбленців. Вирішити цю проблему допоможуть поїлки і годівниці з дозатором. Вони видають сухий корм за розкладом або за командою мобільного додатка. Для дистанційного керування шукайте смарт-годівниці з підключенням до мережі. Деякі моделі мають вебкамеру і диктофон для спостереження за улюбленцем.

Від своїх далеких пращурів, вовків, собаки успадкували схильність до конкуренції за їжу. Через це пес може надто швидко заковтувати продукти, погіршуючи собі травлення і здоров’я шлунку. У такому разі в нагоді стануть миски для повільного годування. Вони мають рельєф всередині, який ускладнює доступ до їжі та змушує собаку їсти повільніше.

Висновки

Вибір корму залежить від цілої низки чинників: вік, вага, порода собаки, його фізична активність і стан здоров’я. Самостійне планування раціону вимагає глибоких знань, тоді як якісний готовий корм забезпечує здорове харчування улюбленця і економить час його господаря.

Обираючи готовий раціон, важливо уважно вивчати склад. Проте пам’ятайте, що на пакуванні вказана орієнтовна добова норма, адже потреби кожного улюбленця індивідуальні, вони залежать від багатьох факторів. Тому слід уважно слідкувати за станом хвостика і коригувати його раціон, або ж скористатися допомогою фахівців: ветеринарів та ветдієтологів.
Сухий корм для собак Practik
Вигляд змішаного раціону для собаки - Practik.ua
Також для власників собак створений застосунок iKibble. На жаль, він доступний тільки користувачам iOS. Цей додаток підказує, чи можна собаці вживати ті чи інші продукти, наскільки вони для нього корисні.
Собака їсть з миски для повільного годування - Practik.ua
Літнім хвостикам навпаки потрібен низькокалорійний корм з поживними речовинами, які підтримують здоров'я суглобів і травної системи. Адже з віком активність песиків знижується, як і потреба в калоріях.

Переглянути раціон варто і у випадку, якщо собака завагітніла або годує цуценят. Перший місяць вагітності зазвичай не потребує змін у меню, але поступово апетит майбутньої матері буде зростати. З п’ятого тижня вагітності можна підвищити денну норму їжі на 25% — за рахунок збільшення порцій або просто додавши денний перекус.
Цуценя сидить на коробці з кормом Practik